[...] wielkie czasteczki bialek,rozszczepiajac je na male wlókna. Podpuszczka znajduje sie w zoladku niemowlat i scina mleko. Lipaza rozklada wstepnie tluszcze na glicerol i kwasy tluszczowe,co staje sie bodzcem dla wydzielania zólci i lipazy trzustkowej i jelitowej.Wszystkie te procesy przebiegaja jednoczesnie i jednoczesnie wysylane sa impulsy [...]
[...] 10,5-14,5/7,5-9,5/4,4-4,8/3,5-4,5/2,5-3,5/2,0-5,0/0,8-1,0 Tłuszcz mleczny powstaje z glicerolu i kwasów tłuszczowych. Glicerol powstaje w trakcie przemiany glukozy. Nasycone kwasy tłuszczowe powstają z produktów fermentacji błonnikowej celulozy. Wielonasycone kwasy tłuszczowe dostarczane są z pasze i od razu wbudowywane w czasteczki tłuszczu [...]
[...] / uzupełnieniem diety w węglowodany są odżywki typu CARBO - elementem, który wielu ćwiczących niestety zaniedbuje jest pokrycie zapotrzebowania na niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, które są niezbędne do prawidłowego działania układu hormonalnego, wzrostu komórkowego oraz pełnej regeneracji; należy je pozyskiwac z oliwy z oliwek, oleju [...]
[...] także innymi drogami. Składnikami energetycznymi wykorzystywanymi do odtwarzania ATP, oprócz fosfokreatyny są również: glikogen mięśniowy, glukoza wychwytywana z krwi, wolne kwasy tłuszczowe, ketokwasy i aminokwasy. O tym jednak, który z powyższych składników w danym momencie dominuje w przemianach energetycznych, decyduje wiele czynników jak: [...]
[...] wzmacnia zachodzące w organizmie procesy termogeniczne (wydzielanie energii powstałej podczas spalania tłuszczy w postaci ciepła) i lipolityczne (rozkład tłuszczy na wolne kwasy tłuszczowe). Ekstrakt Guarany - zawiera najbardziej znany na całym świecie związek o charakterze termogenicznym - Kofeinę. Działa pobudzająco, obniża poziom adenozyny, [...]
[...] uciążliwego bólu mięśni i wcześniej wykonać kolejną sesje treningową, natomiast maratończyk łatwiej zniesie trudy morderczego treningu wytrzymałościowego. Na dodatek aminokwasy BCAA mogą choć częściowo łagodzić skutki naszych niezdrowych nawyków takich jak palenie tytoniu. Co ciekawe nie tylko sportowcy wykorzystują moc BCAA, ponieważ [...]
[...] kwasów tłuszczowych nasyconych. Poza tym jak wspomniałem wcześniej istotnym elementem diety dawnych łowców zbieraczy był szpik kostny, zwierający głownie jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Współcześnie, żeby odtworzyć te proporcje powinnyśmy sięgać po ryby morskie, owoce morza, orzechy i migdały, awokado, do diety można też włączyć oliwę z [...]
[...] są źródłem cholesterolu) a zastąpienie ich tłuszczami roślinnymi - Spożywanie przynajmniej dwa razy w tygodniu tłustej ryby morskiej (gdyż są one bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe:omega-3, działające antyzakrzepowo). - Wzbogacać swoje posiłki w przyprawy zbijające poziom złego cholesterolu. Zdrowy styl życia: - Unikanie sytuacji [...]
[...] waha się od 15 do 20%, najwięcej jest go w mięsie chudym. Wartość biologiczna białka mięsa jest bardzo wysoka. Białko każdego rodzaju mięsa zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Dzienne zapotrzebowanie człowieka dorosłego na białko wynosi 0,8-1g na 1 kg masy ciała. Czyli zapotrzebowanie osoby o wadze 70 kg wynosi 56-70g dziennie. Porcja 100 g [...]
[...] zawartości białka, błonnika pokarmowego i wysokiej zawartości tłuszczów nienasyconych, w tym głównie jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Jedno i wielonienasycone kwasy tłuszczowe są tak istotne gdyż zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Białko [...]
[...] proteiny serwatkowej oraz serwatki - dwóch najlepiej przyswajalnych źródeł białek. Whey Amino jest wzbogacona L-karnityną - aminokwasem, który tworzy system transportujący kwasy tłuszczowe do mitochondrii w komórkach mięśniowych, gdzie zostają one spalone na energię. Whey Amino 1000 produkowana przez Sci Fit jest najwyższej klasy aminokwasem [...]
[...] Mollers Tran Norweski owocowy Opis - Stany osłabionej odporności. - Wspomagająco w leczeniu infekcji. - Uzupełnienie codziennej diety o niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. - Wspomaga prawidłowy rozwój fizyczny dzieci, w szczególności rozwój mózgu, oczu, naczyń krwionośnych i serca. - Korzystnie oddziałuje na rozwój [...]
[...] w procesach życiowych. Podobnie jak białko stanowi budulec komórek. Jest wykorzystywany m.in. do produkcji żółci, niektórych hormonów, witaminy D. W skład tłuszczów wchodzą kwasy tłuszczowe. Pewna ich grupa to tak zwane niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT). Nie są wytwarzane przez organizm ludzki i muszą mu być dostarczone w pożywieniu. [...]
mama dala sie nabrac i kupila olej z pestek winogron, stylizowany na oliwe z oliwek nazywa sie "GOCCIA D'ORO", producent: F.LLI RUATA S.p.A, Italy, www.gocciadoro.it wartosc odzywcza w 100ml: Tłuszcze: 91,6g Nasycone Kwasy Tłuszczowe 8,9g Jednonasycone Kwasy Tłuszczowe 16,9g Wielonasycone Kwasy Tłuszczowe 65,8g [...]
[...] krwionośnych - Podwyższa poziomu HDL (dobrego) cholesterolu, i obniża poziom szkodliwych tłuszczów - Pomaga w obniżeniu ciśnienia krwi - Zapobiega arytmii serca Nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3 są ważne dla organizmu, ponieważ powstają z nich substancje (prostaglandyny) regulujące pracę układu krążenia, systemu odpornociowego i gospodarkę [...]
[...] pieczenia ciast, do zup dla kogo dla osób z wysokim ciśnieniem (chroni przed miażdżycą) nie dla alergików (zawiera konserwanty, barwniki) i osób lubiących dania smażone (kwasy wielonienasycone zamieniają się w wysokiej temperaturze w wolne rodniki!) SMALEC 100 g = 880 kcal 100 g dostarcza 99,5 g tłuszczu, w tym: 45 g kwasów tłuszczowych [...]
[...] żywności, którym z reguły nadawana jest farmaceutyczna postać tabletki lub kapsułki. Najczęściej wykorzystywane są we wspomaganiu następujące grupy suplementów: - aminokwasy - witaminy - składniki mineralne ( mikro i makroelementy ) - tzw. kwasiwitaminy C) Parafarmaceutyki Mianem parafarmaceutyków określa się preparaty lecznicze, na ogół [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] większości enzymów i hormonów regulujących przemiany metaboliczne, przyczyniają się również do odtruwania organizmu. Substancjami, z których powstają białka, są 23 aminokwasy (endogenne i egzogenne). Udział białek w sportowej diecie powinien być szczególnie wysoki. Norma zalecanego dziennego spożycia białka przez sportowców zależy od [...]
[...] są oleje roślinne - najlepiej w postaci surowej - jako dodatek do sałatek i surówek. Są one źródłem korzystnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych (NNKT - niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe), witaminy E, poprawiają stan skóry, włosów, biorą udział w procesach wzrostu oraz zapobiegają zmianom miażdżycowym. W jadłospisie osób na diecie [...]